вторник, 19 април 2011 г.

История на ръчната хартия

      Ръчната хартия е с  богатa и  колоритнa историята. Правена е от памучни влакна, слама, дървесна кора, дърво или други влакнести материали.  Има широко еко приложение. Свой индивидуален „характер” ценен от  различни култури в продължение на векове.

      
Ръчна хартия в египетската култура
                                      

      Ако се върнем във времето, още преди  5000 години по долината на река Нил в Египет, ще открием  следи от тънки ленти, които са били отрязвани от тревата  Cyperous Papyrus. Папирусът расте около бреговете на реките, в спокойно течащите води. Прилича на тръстиката и може да достине 1.5 фута дължина.
За направата на документ външните слоеве на стеблото се обелвали и се използвала само сърцевината.  Лентите са били накисвани в мътните води на река Нил за да се напоят с влага, а след това  начуквани една върху друга за да се получи тънък  лист, който е бил оставян  да изсъхне. В резултат листове ставали  идеални за писане и е били използвана от египтяните, римляните и гърците. 
Бащата на ръчната хартия
      Твърди се, че Цай Лун е бащата на ръчна хартия - Китай. През 105 г., по време на династията Хан, Цай Лун експериментира с няколко различни материали.  Използва  вътрешната част от  кората на черница и влакна бамбук. Смесвал ги с вода и удрял с дървен инструмент. След  това изливал сместа върху равна повърхност на едро тъкана кърпа и оставял водата да се оттече за да може листчето в последствие да се изсуши. Така той създал нещо, което по-късно било наречено хартия и се превърнал в неин създател.



  
   Изкуството на ръчно изработената  хартия постепенно напуснало пределите на Китай. Първоначално се отправило към Виетнам и Тибет, а по-късно и към Корея, където производството й започнало още през 6 век. Корейски монаси Дон-чо  отишли в Япония и демонстрирали знанията си в императорския дворец. По-късно хартията се отправила към  Централна Азия и Персия, от които по-късно била  въведена в Индия от търговиците. След това се разпространила и  в Европа, където се зародила  хартиената промишленост   и започнало производството на хартия.

Ръчна хартия в Корея

      Хартията в Корея е внос от Китай. По онова време търговията между двете страни процъфтявала. Били  създадени голямо количество произведения на изкуството от хартия.

Ръчна хартия в индийската култура



      Индийците използвали хартия от целулозни влакна по време на трети век пр. Хр.  Към днешна дата Санганер се очертава като най-големият център в Западна Индия за производството на хартия.


    
 По време на британското управление производството на хартия е намаляло, но се е съхранило в някои от традиционните семейства в областта.   По-късно изкуството на ръчно произведена  хартия се съживява под вдъхновението на Махатма Ганди. Той направил демонстрация на това изкуството на конгрес състоял се през 1938 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар