понеделник, 11 април 2011 г.

Рециклиране и технология за създаване на листче от ръчна хартия

      Създаването на лист ръчна хартия е евтин и забавен начин за хората от всички възрасти. Когато изпратите благодарствена бележка или покана направена от лист ръчна хартия, получателят ще бъде впечатлен от творчеството Ви и трогнат от вниманието, с което сте го удостоили.

      Двата са основните начини за правене на хартия: 1/извличане на целулоза от растения и 2/рециклиране.

      - Хартия от целулоза - Извличане на целулоза от растенията е трудоемък и сложен процес, но в общо линии гласи следното: дървесината се отделя от кората и други ненужни елементи. Обработва се по начин по, който да се получат влакна. Тези влакна се варят. Оформят се като тесто и се начукват за да се слепят нишките и да се извлече ненужната вода. След като са добили формата на лист се оставят да изсъхнат


      - Рециклиране – отпадъчна хартия се смесва с вода и се разбива хубаво на гладка и еднородна хартиена каша. Нишките на целулозата (фибрите) са разбити и смесени с вода. За да се получи лист, тази каша трябва да бъде излята в калъп (виж видеото в края на статията) или прецедена през сито. След като основното количество вода се е оттекла от бъдещата хартия следва нейното допълнително подсушаване. Обикновено се прави с помощта на гъба или пресоване между две парчета памучен плат с помощта на точилка. Натискът извлича ненужната вода и слепва допълнително нишките. След като е готово листчето трябва да се остави да изсъхне. Според мен за предпочитане е само да изсъхне. Без да му помагаме.

листче ръчна хартия направено със сито

      При избора на хартии за рециклиране е добре те да са памучни. Без пластификанти и разни покрития. Идеята на ръчната хартия е да се прави, оцветява и декорира само с естествени материали. Оцветяването може да става по различни начини, но задължително се прави в цялата пулпа, а не частично, т.е. веществото, което сте избрали за оцветяване трябва да бъде разбито заедно с пулпата, а не добавено в последствие. Това е начина да влезе между фибрите и да ги оцвети. 




направена от ръчна хартия боядисана с темперни бои.


За оцветител може да се ползва латекс, темперни бои, хранителни оцветители, както и: какао, кафе, червен пипер и др. Добавянето или използването на ярки цветове от растения също може частично да оцвети листчето. Смесването на хартии с различен цвят ви дава възможност да експериментирате. Напр. за да получите розово листче трябва да смесите червена и бяла хартия. Ароматното усещане може да го получите с помощта на някаква ароматна есенция или парфюм, а също и като добавите ванилия или кафе напр.




Хартията ще приеме релефа на материала, с който я завивате при пресоване. Така може да й предадете желаната от вас текстура. Ако в хартията има добавки от други природни елементи, има вероятност релефа да не се отличава много, но ако успеете да го постигнете, то тогава листчето ви ръчна хартия ще стане много красиво. Тук е въпрос на практика и усет. Ако в хартията няма никакви добавки, то тогава със сигурност ще получите релефа, който искате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар