четвъртък, 7 април 2011 г.

Ръчна хартия в 9 стъпки

  Древните египтяни изобретили първото вещество за направата на документ, който познаваме днес и наричаме Papyrus. Papyrus свитъците са направени, като са изрязвали парчета от вътрешната част на стъблото, след което са го удряли за да се изправи и да се превърне в тънък лист. Думата "хартия" идва от думата "папирус". 
Днес има възраждане на занаята свързан с домашното производство на хартия. Не само, че е едно приятно преживяване за вас и децата, но това е добър начин за рециклиране на отпадъци в прекрасни възможности.  


      По-долу ще намерите ленсна рецепта за производство на хартия. Ако Ви е за първи път,  не се страхувайте да експериментирате. Може да опитате с различни видове влакна, не е нужно да са само от хартиени изделия.  Като цяло материала, от който ще правите листчетата се накисва във вряла вода. Ако той е жилав и труден за обработка (напр. дървесина) може да се наложи да го варите в продължение на около 30мин. Минавате сместта с пасатор до получаването на еднородна и хомогенна каша. Можете да добавите отпадъци от прежда, различни семена, изсушени цветове или листа, парчета кора от дърво и мн. др. Всичко се свежда до това, което се роди във вашето въображение. Експериментирайте с различни текстури и цветове. Не забравяйте, че някои от вашите идеи ще се окажат сполучливи, интересни и оригинални,  докато други не. Забавлявайте се и чрез ръчно направената хартия изразете своята креативност и  индивидуалност.  
                                                  
                                                 Лесна рецепта:  

       За направата на хартиената каша (пулпа) могат да бъдат използвани различни видове хартиени продукти
  • книги
  • Вестник (Ако искате сивкав цвят хартия)
  • Списания
  • картонена кутия от яйца
  • Стари карти (за по-тежки хартия)
  • Тоалетна хартия
  • Хартиени торби
  • непотребни листа от ученическа тетрадка
  • и др.


Необходими инструменти:
  • Гъба
  • мрежа
  • рамка на която да опънем мрежата (стара рамка от картина може да се използва също) за да получим сито
  • Съд, който да е достатъчно голям и дълбок да можем да потопим ситото (пластмасов басейна / вана)
  • Blender / кухненски робот или пасатор (за разбиване на хартиената маса)
  • памучен плат
  • нишесте


Инструкции:

1. Изберете парче хартия, което желаете да рециклирате. Можете дори да смесвате различните видове и цветове. По този начин ще създадете своя собствена, уникалена хартия.


2. Накъсвате хартията на малки парченца и я поставяте в блендер (наполовина пълен) и по - дълбок съд. Може да разбиете и с помощта на пасатор. Допълнете с топла вода. Пуснете ножа да върти първо бавно, след това увеличете скоростта, докато кашата не стане гладка и еднородна. Продължителността е от 30-40сек. до 2-3мин. Не трябва да има никакви по едри остатъци от хартия, 

ако има значи пасирането трябва да продължи. 

3. Следващата стъпка е да се направи калъп. Върху дървена рамка се опъва хубаво мрежа. Закрепяте я здраво с помощта на телбод. Вътре се излива сместа. Може да използвате и т.нар. сито. Тогава вместо да излеете сместа, трябва да я загребете от съда, в който сте изсипали пулпата (хартиената каша). Това са двата начина за направата на листче от ръчна хартия.

4. Напълнете басейна до половината с вода. Добавяте хартиената маса. По това до колко гъста е пулпата ще се определя и плътността на хартиеното листче. Разбъркайте хубаво.

5. Сега е времето да се добави нишесте или желатин. Това не е задължително, но ако хартията ще се използва за писане, нишестето помага за предотвратяване мастилата да накиснат хартиени влакна и да се разлеят, а желатина я прави по-жилава, лъскава и не толкова пореста. Разбърквате 2 супени лъжици нишесте в течност и прибавяте към хартиената маса (пулпа). Желатина го прибавете след като сте го приготвили по начина указан на опаковката.


6. Потапяте калъпа във сместа. Изчаквате за момент да се успокои и след това бавно повдигате нагоре. Изчакайте, докато водата се оттече/ отцеди от новия лист хартия. Ако хартията е много дебела, премахнете някои целулоза от ваната. Ако е твърде тънка, добавете още целулоза и сместа се разбърква отново. Аз направих своя калъп от една стара касетка за ягоди.




7. След като се отцеди хубаво, внимателно обърнете матрицата върху памучния плат. Използвайте гъба, за да попиете останалото к-во вода в листчето. Изстискайте излишната вода от гъбата обратно в пластмасовата ваничка.


8. Сега идва сложната част. Да отделите листчето в/у тъканта. Бавно и много внимателно отделете с почуквания в/у ситото листчето и не забравяйте, че то все още е течно. Покрийте го с втори пласт плат и го пресовайте с помощта на точилка. Хартията ще приеме релефа на тъканта, с която е покрита. Често ползвам дантела. После отделете листчето от единият слой плат и го оставете да изсъхне. Отнема малко практика.



9. Листчетата могат да бъдат изсушени чрез защипване на въжета или с помощта на ютия. След като изсъхнат ги отлепете от платта, изгладете ги хубаво с ютия и готово! В ръцете си държите първото си листче ръчна хартия! Честито!






Тази дама използва техника, която коренно се различава от моята. Създала е невероятни неща. Ще опитам и аз:)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар