вторник, 1 февруари 2011 г.

Листче ръчна хартия с цветове от мушкато (палегория)

      В последните години мушкатото стана едно от любимите ми цветя. Нещо като символ на домашен уют. Цъфти целогодишно и е непретенциозно. Цветовете му са кичести, ярки и са идеални за вграждане в ръчна хартия. Предварително добавени в хартиената пулпа те пускат багра, която засилва ефекта. Правят листчето ефектно и много красиво.


Мушкатото е многогодишно растение. Родината му е Южна Африка. Латинското му наименование пеларгония идва от гръцки език -  превежда като "щъркел" поради приликата между формата на съцветието и главата на щъркела.
      Българското название „мушкато“ е свързано с непретенциозността на цветето, което, където и да го „мушнеш“, лесно се прихваща. Притежава различни лечебни свойства. Листата му действат кръвоспиращо.Използва се и при лечение на изгаряния, рани, дерматити и екземи. Притежава чудодейната способност да поема летливите токсични вещества в състава на органични разтворители, бои, лакове, дървообработващи и почистващи препарати и да ги разгражда до безвредни продукти. Цветовете на мушкатото гонят комарите и други разни насекоми. Отделят етерични масла, спомагащи за добрия сън и запазващи женското здраве. Мушкатото хармонизира обстановката в дома, успокоява живеещите в него. Притежава и магическа сила: плодовитост, здраве, любов, защита. Всички видове мушкато притежават защитни свойства, когато се отглеждат в градината или у дома. Предпазват от змии.


      Едно древното поверие гласи, че мушкатото с розов цвят привлича любовта. То често било използвано за правенето на любовни магии. За бялото мушкато пък се носи легендата,че повишавало плодовитостта. Носи му се още славата, че помага за постигането на личен успех и за закаляване на характера, защото неговият мирис някак притъпява агресивната енергия, гнева и подтиква към повече усмивки.Също така се смята, че мушкатото неутрализира вредните космически енергии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар