сряда, 29 декември 2010 г.

Сурвачка

   Дряновата сурвачка (сурукница, сурвакница), традиционно използвана в България на Васильовден. Тя е символ на здраве и дълголетие. Дряновото дърво най-рано цъфти и най-късно зрее. Символ е на мъдрост. Първо известява идването на пролетта. Има различна украса в различните краища на страната, но общо взето, формата и е строго стилизирана.Задължително е дряновите клонки да се привържат с което сурвачката добива форма на единично или двойно кирилско “Ф”. Има и още нещо – дряновата пръчка, оформена като сурвачка има магическа сила само в един ден от годината, през другите дни тя е обикновена вършина!
Произходът на обичая сурвакане е спорен. Няма данни кой народ, траки,  или прабългари са го използвали. Със сигурност обаче той не е славянски, тъй като е напълно непознат сред големите славянски народи, близки или далечни.
   Сурвакането е новогодишен обичай и има за цел измолване на успешна нова година. Според традицията, обичаят сурвакане се изпълнява само от момчета, чиято възраст е до 15-16 години. Те биват възнаграждавани с пари, хлебчета, кравайчета и др. Освен семейството те ходят да сурвакат роднини и съседи. В Родопският и в някои краища на Тракия сурвакарите внасят в къщите и по един тежък камък, който оставят до огъня, с което символизират пожеланието тежко имане да влезе в къщата.


   Традицията повелява сурвакарите сами да измайсторят сурвачките си. Тази година за пореден път спазихме традицията. Синът ми си направи сурвачката с малко помощ от моя страна. Използвали сме изцяло естествени материали:


1/ Вълнена прежда в различни цветове - бяло, зелено, червено и синьо
    - бяло - символ на чистота и късмет
    - зелено - символ на плодородието, здравето, мира
    - червено - символ на любовта, силата, смелостта
    - синьо - символ на вярата, истината, духовността


2/ Монета (тип пендара) - с пожелание за здравина като метала, от който са изработени монетите


3/ Сушени чушки, сливи и наниз от пуканки - за плодородие и добър берекет


4/ Дървени мъниста - дървото олицетворява цикличния характер на Космичната еволюция - живот, смърт и възпроизвеждане. Свързва земния и небесния свят. Обединява четирите природни елемента (стихии) - земя, въздух, огън и вода.


Приемам поръчки:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар